![](/media/lib/224/n-kawka-fef5d312a22208e8c6da0726938ff2fb.jpg)
Kofeina z 4 kaw chroni serce z pomocą mitochondriów
22 czerwca 2018, 09:31Kofeina chroni serce z pomocą mitochondriów.
![](/media/lib/312/n-skarbonizowane-kielkowane-ziarna-7bbcca217ed48c3e918cf268fc858efa.jpg)
W Szwecji piwo warzono już w epoce żelaza
21 czerwca 2018, 11:15Archeolodzy z Uniwersytetu w Lund odkryli skarbonizowane kiełkowane ziarna zbóż, co sugeruje, że piwo było wytwarzane w regionie nordyckim już w epoce żelaza. Odkrycia w Uppåkrze w południowej Szwecji wskazują na produkcję na dużą skalę, być może na święta lub handel.
![](/media/lib/184/n-hcl-b45d6e47456d2becc1b3be7307d1833a.jpg)
Uśpione komórki nowotworowe na celowniku specjalistów
20 czerwca 2018, 11:25Przez ostatnie dekady naukowcy pracowali nad lekami zabijającymi szybko dzielące się komórki nowotworowe. Teraz wiele grup naukowych zmieniło priorytety. Pracują nad lekami przeciwko złośliwym uśpionym komórkom rozsianym po całym ciele.
![](/media/lib/311/n-witamina-c-25464d849980b19d16072b41b2c26bca.jpg)
Kwaśny smak ryzyka
15 czerwca 2018, 07:33Kwaśne smaki skłaniają ludzi do podejmowania większego ryzyka.
![](/media/lib/309/n-mielina-81915759efbde8c2e487666653d8c3ba.jpg)
Mielina, znany inhibitor wzrostu, może pomagać w regeneracji komórek nerwowych
25 maja 2018, 09:46W najnowszym numerze Science Translational Medicine naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego poinformowali, że u dorosłych szczurów mielina pomagała we wzroście aksonów w komórkach prekursorowych neuronów (NPC) oraz indukowanych pluripotencjalnych neuronalnych komórek macierzystych.
![](/media/lib/307/n-drewno-4a9973e8137c523d76df040ea643c9ab.jpg)
Trunek z drewna rodem
2 maja 2018, 11:51Naukowcy z Japońskiego Instytutu Leśnictwa i Badań nad Produktami Leśnymi opracowali napój alkoholowy na bazie drewna. Porównują jego właściwości do alkoholu dojrzewanego w beczkach. Wynalazcy mają nadzieję, że po znalezieniu partnera z prywatnego sektora ich produkt trafi na sklepowe półki w ciągu 3 lat.
![](/media/lib/96/n-jezyk-wywalony-c2064c8cc5d45220f1aff5270f7b3518.jpg)
Wiadomo, czemu otyłość przytępia odczuwanie smaku
21 marca 2018, 11:18Wcześniejsze badania wskazywały, że otyłość zmniejsza wrażliwość na smak i że wszystko wraca do normy po utracie zbędnych kilogramów. Dotąd nie było wiadomo, jaki mechanizm leży u podłoża tego zjawiska, ale Andrew Kaufman i inni z Uniwersytetu Cornella wykazali, że stan zapalny wywołany otyłością zmniejsza liczbę kubków smakowych na języku myszy.
![](/media/lib/117/n-gotowanie-na-otwartym-ogniu-b7531a2d6bee6d700b349974b318f1aa.jpg)
Filtry z zeolitu sprawiają, że wędzone produkty są zdrowsze i smaczniejsze
20 marca 2018, 11:59Wykorzystanie podczas wędzenia filtrów zeolitowych pozwala wyeliminować szkodliwe związki. Co najważniejsze, zabieg poprawia smak uzyskiwany podczas obróbki.
![](/media/lib/301/n-bol-cff99aadd2e25447fdd02107a621e618.jpg)
Związki przewlekłego bólu ze spożyciem glutaminianu sodu
19 lutego 2018, 11:53Problem chronicznego bólu jest rozpowszechniony na całym świecie. Wydaje się jednak, że pomóc może niewielka, a co najważniejsze tania, zmiana diety. Pilotażowe badania przeprowadzane w Meru w Kenii sugerują bowiem, że istnieje związek między przewlekłym bólem a spożyciem glutaminianu sodu (ang. monosodium glutamate, MSG). Naukowcy wykazali, że kiedy uczestnicy studium zmniejszali jego spożycie, ich stan się poprawiał.
![](/media/lib/87/n-1205830514_364609-8ea23fb5c9129bd91040f281ebd60115.jpeg)
Winny zidentyfikowany
28 listopada 2017, 11:38Naukowcy ustalili, co wyzwala stan zapalny, który ostatecznie prowadzi do utraty wzroku w zwyrodnieniu plamki żółtej. Chodzi o enzym cGAS.